Cene auto-gasa bez kočnica

Bez autora
Oct 09 2011

U petak je, prvo na EKO pumpama i kod većine privatnika, cena tečnog autogasa, dostigla cenu od 69,70 dinara po litru. Ovo, poslednje u nizu prečestih poskupljenja goriva koje koristi čak svako šesto vozilo u Srbiji, kao obrazloženje ima navodnu nestašicu gasa na tržištu, a što, prema tvrdnji distributera utiče i na krajnje potrošače, kroz višu cenu. Da podsetimo, krajem juna je tečni naftni gas mogao da se kupi i za 58,90 dinara po litru. Porast cene tečnog naftnog gasa je direktna posledica raspoloživosti ovog derivata na tržištu. Jednostavno, ovog goriva nema u dovoljnim količinama, ne samo kod nas već i u regionu, a koje pažljivo prate stanje na tržištu. Ne samo da je tečni naftni gas poskupeo za više od 11 dinara po litru za tri meseca, već vozače u Srbiji, koji su se pre par godina masovno odlučivali za ugradnju TNG uređaja u svoja vozila, očekuje još teži period.

Cene auto-gasa bez kočnicaU petak je, prvo na EKO pumpama i kod većine privatnika, cena tečnog autogasa, dostigla cenu od 69,70 dinara po litru.

Ovo, poslednje u nizu prečestih poskupljenja goriva koje koristi čak svako šesto vozilo u Srbiji, kao obrazloženje ima navodnu nestašicu gasa na tržištu, a što, prema tvrdnji distributera utiče i na krajnje potrošače, kroz višu cenu. Da podsetimo, krajem juna je tečni naftni gas mogao da se kupi i za 58,90 dinara po litru.

- Porast cene tečnog naftnog gasa je direktna posledica raspoloživosti ovog derivata na tržištu. Jednostavno, ovog goriva nema u dovoljnim količinama, ne samo kod nas već i u regionu - kaže za „Novosti“ Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, a koje, kako tvrdi naš sagovornik, pažljivo prate stanje na tržištu.

Ne samo da je tečni naftni gas poskupeo za više od 11 dinara po litru za tri meseca, već vozače u Srbiji, koji su se pre par godina masovno odlučivali za ugradnju TNG uređaja u svoja vozila, očekuje, tvrdi Mićović, još teži period.

- Nedavno je država donela novi pravilnik o minimalnim tehničkim uslovima koji su neverovatno zahtevni, pa će umesto rasta konkurencije doći do neke vrste monopolizacije jer će samo jedna do dve kompanije moći da ispuni te uslove - tvrdi Mićović.

Najviše „polemike“ je izazvala odredba da uvoznik mora da ima rezervoar za skladištenje od najmanje 3.000 kubnih metara.

Razlike

Tečni naftni gas najjeftiniji je na pumpama NIS-a i „Lukoila“ (67,3 dinara), dok na stanicama OMV i MOL košta oko 68,8 dinara. Na manjim privatnim, kao i pumpama EKO košta 69,7 dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik